Allebei opgegroeid op een boerderij en allebei gestudeerd aan de Wageningen Universiteit. Ruud is verknocht aan het buitenleven en werken met koeien. Marja is altijd bezig met de oorsprong en de smaak van ons voedsel. Toen Ruud het bedrijf van zijn ouders overnam en Marja hier ook kwam wonen, was de basis voor Marja’s Zuivelijs eigenlijk al gelegd…
Wij, Ruud en Marja, wonen en werken samen met onze twee zoontjes op boerderij de Laak aan de rand van het dorp Terheijden. De boerderij is al sinds 1939 in handen van de familie Taks. De opa van Ruud is op deze locatie begonnen met akkerbouw en melkkoeien. Door de jaren heen heeft het bedrijf zich steeds meer gericht op het houden van melkvee en daardoor worden alle gronden nu gebruikt voor de teelt van voer voor onze koeien.
Ruud heeft na zijn studie aan de Wageningen Universiteit bewust gekozen voor een leven als boer en het bedrijf van zijn ouders overgenomen. Wij zijn nu de derde generatie die woont en werkt op deze boerderij. Voor het dagelijkse werk met het vee en op het land worden wij door twee vaste medewerkers ondersteund. Daarnaast lopen er geregeld scholieren bij ons stage, en onze beider ouders helpen gelukkig ook nog vaak mee.
Het idee om zelf een zuivelproduct te maken was er al jaren. Wat is er mooier dan zelf een lekker zuivelproduct maken van melk van eigen koeien? Zo houden we de keten kort en brengen we mensen in contact met de boerderij en de oorsprong van hun voedsel.
Marja heeft een aantal jaar gewerkt als productontwikkelaar bij verschillende voedingsmiddelenbedrijven. Jarenlang liep zij met de gedachte om haar achtergrond te combineren met de boerderij en zelf een zuivelproduct te maken. Maar dan wel een met zo veel mogelijk smaak uit natuurlijke ingrediënten en met zo weinig mogelijk toevoegingen. En, niet onbelangrijk, gewoon lekker!
Na een cursus ijsbereiding ontstond de passie voor ijs. Eerst als hobby thuis in de keuken, maar na een paar jaar experimenteren, besloten zij en Ruud om werk te gaan maken van deze passie. Marja’s zuivelijs was geboren!
Onze koeien worden twee keer per dag gemolken. De melk wordt opgeslagen in een melktank. Van een klein deel maken we ijs en het andere deel wordt om de drie dagen opgehaald en verwerkt door FrieslandCampina.
De melk is elke dag weer anders van samenstelling. Dit hangt af van wat de koeien eten en het seizoen. Gemiddeld heeft de melk een vetgehalte van 4,3% en een eiwitgehalte van 3,6%.
Wat je met hand maakt blijft toch het lekkerst. Tijdens ons ijsbereidingsproces gebeurt er veel met de hand. Voor het pasteuriseren van de ijsmix en het bevriezen van ons ijs gebruiken we machines.
Dit zijn machines die ook gebruikt worden in ambachtelijke ijssalons. Omdat het ijs hierdoor relatief weinig lucht bevat, zijn de potten lekker zwaar en goed gevuld.
Het grootste deel van ons ijs bestaat uit melk van eigen koeien. De overige ingrediënten proberen we zo dichtbij mogelijk in te kopen. Zo bakt de bakker uit ons dorp, Bakkerij Jürgen van Dongen, speciaal voor ons de koekkruimels. Ook voor het fruit zoeken we telers van dichtbij.
We werken niet met kant-en-klaar mixen en hebben onze recepten zelf samengesteld. We willen namelijk precies weten wat de functie is van elk ingrediënt zodat er geen overbodige ingrediënten in ons ijs zitten. De smaak van het ijs komt uit de natuurlijke ingrediënten zoals melk, fruit en vanillestokjes. We hebben dan ook veel moeten testen en proeven voor we onze ijsjes goed genoeg vonden!
Zonzeel Zuivel
Moerdijkseweg 1
4844 PC Terheijden
marja@zonzeelzuivel.nl